Acasă Vizite externe Acvariul și tropicariul de la Budapesta

Acvariul și tropicariul de la Budapesta

3389
2
DISTRIBUIȚI
Vizită efectuată în 2017

Vreau să împărtășesc cu membrii, voluntarii și simpatizanții Societății Ecologice Aquaterra câteva imagini din timpul vizitei mele la Tropicarium és Oceanárium Budapest, un obiectiv care nu doar că prezintă într-un mod inedit flora și fauna din zone îndepărtate ale globului, ci este foarte important mai ales pentru rolul educativ pe care îl are. SE Aquaterra susține construirea unui astfel de obiectiv în București pentru că o capitală europeană are nevoie de o oază de biodiversitate exotică în care cetățenii pot înțelege că natura este un dar care odată distrus, cu greu mai poate fi recuperat. Imaginile de mai jos au fost realizate de către colegul și prietenul meu din perioada studenției (1982-1986), profesor biolog Schreiner Robert, Vanyarch, Ungaria, căruia îi mulțumesc pe această cale și care din acest an a devenit membru al echipei Aquaterra.

Eu și acvariile – contemplarea frumuseții obiectivului bine realizat, deci profesionist.

Terrariul cu șerpi constrictori – Python reticulatus (pitonul comun)

DSCF4807

Șarpele Boa constrictor din jungla amazoniană 

DSCF4810

Terrariul mare, liber cu crapi japonezi colorați numiți crapi koi (Cyprinus carpio). În mijloc statuia unui zeu mayaș.

DSCF4812

Eu și terrariul

  DSCF4813

Eu și un pui de caiman sud-american care s-a născut în terrariul de la Budapesta

DSCF4815

Broască din familia Dendrobatidae care secretă otrăvuri foarte toxice prin tegument. Aceste specii sunt foarte rare în Brazilia sau alte țări în care se taie masiv pădurea tropicală. Această familie de amfibieni este endemică numai în America de Sud și Centrală.

  DSCF4818DSCF4817

Specie galbenă de dendrobatid

  DSCF4819

Chlamydosaurus kingii – șopârla lui Iisus – supranumită așa deoarece când fuge și e atacată poate să calce apa cu o viteză mare astfel încât dă impresia că merge pe apă

DSCF4821DSCF4822DSCF4823DSCF4829

Feerie cu peștele discus – împăratul peștilor de acvariu de apă dulce

  DSCF4832 DSCF4834

Pești frunză din bazinul amazonian, varietate ornamentală (Pterophyllum scalare)

  DSCF4839

Lepidosiren paradoxa (Clasa Dipnoi) – un pește dipnoi foarte rar în natură, dar mai ales în acvarii publice din America de Sud. Respiră prin plămâni speciali care sunt plasați invers față de cei ai peștilor crosopterigieni.

  DSCF4837

Aspecte cu înotătoarele curioase ale lui Lepidosiren paradoxa

  DSCF4841

Pisica de mare (Dasyatis pastinaca)

  DSCF4842

Acvariu cu faună oceanică. Este un acvariu ultramodern dotat cu toate sistemele de menținere a calității apei oceanice recifale (parametrii fizico-chimici și termici, transparență, concentrație de ioni), astfel încât peștii de recif și coralii să se dezvolte la fel ca în natură. Sistemele de iluminare puternică de tip lampă cu halogen permit dezvoltarea zooxantelelor (algele care trăiesc în mezogleea coralilor și fac fotosinteza). Acestea, din punct de vedere taxonomic, sunt cianobacterii primitive care nu se mai găsesc libere în natură. Se apreciază că la începutul cambrianului câteva specii de meduze s-au adaptat la ape puțin adânci, în apropierea țărmului (așa numita faună de Ediacara din regiunea cu același nume unde s-au găsit fosile primitive de celenterate). Atunci s-a petrecut miracolul simbiozei dintre o specie din regnul mineral și o specie din regnul vegetal pentru a forma primul coral. Așa au apărut coralii tabulați paleozoici, aceștia urmând să dispară mai târziu. Astăzi, în fauna oceanelor, se găsesc corali din subclasele Hexacoralia și Octocoralia.

Datorită evoluției sistemelor de filtrare biologică a apei în acvacultură și de păstrare constantă a calității apei a fost posibil, în ultimii 30 de ani, să se producă o revoluție în materie de acvaristică de apă dulce și marină care a dus treptat și la reproducerea majorității speciilor de pești a căror biologie nici nu era cunoscută. Mai mult, se pot salva de la dispariție multe specii  de pești și nevertebrate acvatice sau se pot crește multe specii de pești pentru interes economic de acvacultură.

 

Ostracion cubicus (peștele geamantan galben)

  DSCF4852DSCF4853

Acanthurus sp. (peștele doctor)

  DSCF4855

Gymnothorax favagineus (murena perlată) – specie indo-pacifică de murenă

  DSCF4857

Canthigaster sp.

DSCF4859 

Balistoides conspicillum (peștele papagal leopard), unul dintre cei mai frumoși pești de recif  din lume. Face parte din familia Balistidae și are o înotătoare cu prima radie liberă, iar la baza ei posedă o glandă cu venin, având rol în apărare. 

  DSCF4861

Un frumos dans nupțial de curtare a perechii executat de către masculul din specia Synchiropus picturatus, Familia Cllionymidae

  DSCF4868

Sphaeramia orbicularis

DSCF4864DSCF4866

Ablabys macracanthus (peștele de piatră), Familia Tetrarogidae

  DSCF4870DSCF4869

Aspect general al acvariului oceanic cu pești clovn (Amphiprion sp.) care se adăpostesc între tentaculele anemonelor la veninul cărora doar ei sunt imuni.   DSCF4874

Scoică cu actinie purtătoare pe cochilie

DSCF4877

Aspect cu acvariu recifal cu corali moi. Pot fi observate multe actinii și viermi tubicoli (Spirographus sp.)

DSCF4881

Salaria pavo, Familia Blenniidae

  DSCF4882

Heteroconger hassi (anghile de nisip), Familia Heterocongridae

  DSCF4885

Aeoliscus strigatus, Familia Cantriscidae. Acești pești înoată vertical printre mangrove și recifi de mică adâncime pentru a se apăra astfel de dușmani.

 

Specii de pești de nisipuri recifale sau de la baza mangrovelor

 

Nemateleotris magnifica, familia Microdesmidae

 

Peștele curățitor cel mai harnic și celebru (Labroides dimidiatus, familia Labridae); este specializat pentru a mânca doar paraziții altor pești, inclusiv cei din gură și dintre branhii și spinii branhiali.

  DSCF4897DSCF4895

Lactoria cornuta (peștele geamantan), Familia Ostraciidae

  DSCF4893

Chelmon rostratus, Familia Chetodontidae (stânga)

DSCF4898

Marele rechin doică  

  DSCF4901

Antennarius sp. (peștii de piatră)

 DSCF4902

Nepenthes distillatoria – frunza modificată de tip urnă în care cad insectele, apoi sunt digerate de sucurile digestive secretate de plantă.

  DSCF4932

Reconstituirea omului de Neanderthal

2 COMENTARII

  1. E bine ca vecinii nostri au un asemenea acvarium. E foarte bine!
    La noi asa ceva nu va fi niciodata pentru ca nu vor fi bani pentru asa ceva din cauza sistemului

    • Bucurestiul nu are nevoie de acvariu public si alte lighioane…. Avem un acvariu urias plini de rechini care ne ofera un spectacol gratis zi de zi,,,,,, parlamentul, guvernul si alte neamuri de sepii si caracatite aciuate prin ministere, ce sa mai vorbim de speciile care paraziteaza consiliile judetene si primariile, o fauna minunata,,,, Romania ca un acvaterariu politicus… Chiar nu intelege nimeni ca aceste specii politice nu accepta nici un fel de concurenta ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here