Acasă Ecologie Au venit berzele!

Au venit berzele!

241
0
DISTRIBUIȚI

A venit barza!

Anul acesta le-am văzut de o lună venite. Zburau și pe deasupra Bucureștiului. Sigur au suferit destul de mult de pe urma schimbărilor climatice.

Ieri am fost din nou prin Cișmigiu!

Pe lîngă rănile de care am amintit anterior și pe care le-am fotografiat – arbori care trag să moară loviți de iască și  alte ciuperci din cauza multiplelor porți de intrare uriașe realizate de toaletarea agresivă vecină cu distrugerea arborilor – am găsit un număr de 5 femele de mierle (Turdus merula) moarte de pe urma zăpezilor din ultimile 4 săptămâni.

20180331_160453[1]

De fapt, masculii rămân în general la noi și nu migrează în iernile mai blânde, așa cum a fost și această iarnă înșelătoare!

Din păcate, sfârșitul ei a păcălit păsările migratoare!

De ce au murit multe femele de mierlă?

De epuizare după migrație. Atunci cînd au revenit în frumosul nostru parc nu au găsit hrană și nici oamenii nu le-au dat cereale sau poate că ar fi putut fi hrănite chiar și cu furaje brichetate pentru cîini și pisici.

20180331_155905[1]

Mierlele sunt mari consumatoare de viermi -adică de râme – 60% din hrana lor reprezentând-o chiar banalele râme, apoi limacșii dăunători culturilor, omizile de pe varză (viermele verzei) atunci cînd apar.

Ei bine în perioada aceasta dacă în Cișmigiu am găsit atât de multe păsări moarte din această specie vă dați seama ce s-a întîmplat la nivel național?

20180331_160458[1]

Cîte mierle au murit?

Aceste vicisitudini ale naturii dezlănțuite chiar de către noi prin schimbările climatice care afectează grav echilibrul climatic sensibil al planetei noastre au dus la această situație.

Și acesta nu e decît un banal început timid al schimbărilor. Experții geofizicieni ne alarmează de-a dreptul cu ce schimbări majore urmează în 20-30 de ani.

20180331_160507[1]

Uragane, taifunuri, tsunami, tornade de gradul 5 peste tot – chiar și la Polul Nord unde nu au fost niciodată și încă nu sunt dar vor fi!

Bine ați venit berzelor – frumoasele noastre vestitoare ale primăverii – purtătoare ale speranțelor noastre!

De unde oare o veni și zicerea că ne aduc copiii din Africa?

Poate că strămoșii noștri vor fi făcut legătura cu speranțele lor!

Și așa s-a născut legenda berzelor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here