Acasă Complexul Educațional Aquaterra – Bucuresti

Complexul Educațional Aquaterra – Bucuresti

Premiat în anul 2005 cu Premiul Uniunii Europene

În perioada 2004 – 2012 a funcţionat în curtea Facultății de Biologie Bucureşti, COMPLEXUL EDUCAŢIONAL ECOLOGIC AQUATERRA, fiind prima stațiune de cercetare pentru speciile rare și amenințate de pești, unde s-a studiat biologia, ecologia și etologia reproducerii acestor animale cu scopul reconstrucției viitoare a habitatelor acvatice și repopularea lor.

Proiectul în sine cuprindea un ansamblu de obiective cu caracter educativ şi de cercetare după cum urmează:

Acvariumul – la parter – cu mai mult de 400 acvarii și cu peste 100 de specii de peşti indigeni şi exotici – majoritatea fiind specii foarte rare. Aici au fost găzduite și specii de talie mică de pești din apele României, în special cele rare sau amenințate cu dispariția. Scopul acvariului a fost unul educațional, studenții sau vizitatorii putând observa animalele în habitate asemănătoare celor naturale, dar și de bancă vie de gene, un refugiu de supraviețuire.

Am reuşit reproducerea a 4 specii rare de peşti:
Cleanul de ComanaLeuciscus celensis,
Roşioara termalăScardinius racovitzai de la Băile 1 Mai,
Cleanul de MaramureşLeuciscus souffia agassizi,
Pălămida de baltăPungitius platygaster.

Fluvariumul – conţinea 5 habitate reofile distincte în care se realizau simultan conservarea şi reproducerea în captivitate a 5 specii diferite de peşti rari.

Complexul a gazduit exemplare aparținând tuturor celor 4 specii de sturioni existente în cursul inferior al Dunării:
morunulHuso huso,
nisetrulAcipenser guldenstaedti,
cegaAcipenser ruthenus şi
păstrugaAcipenser stellatus.

În cadrul celor 2 fluvarii au fost crescute cu succes și rase ornamentale de crap și caras, respectiv crapi koi și carași ornamentali, folosite adesea în amenajările decorative din parcuri, grădini japoneze sau în iazurile proprietăților private și care au un aspect deosebit, oferind o varietate mare de culori.

Terrariul – la etajul I, pe 230 mp: au fost amenajate 20 de terarii, unele de mari dimensiuni pentru a creşte, reproduce şi salva de la dispariţie cele 3 specii de broaşte ţestoase din România, astăzi ameninţate cu dispariţia la nivel european şi cuprinse în Programul Natura 2000 al Comunităţii Europene.

Acesta avea ca scop formarea de profesionişti, specialişti în acvacultură, piscicultură și reconstrucţie ecologică.

Tropikariumul – la etajul II – habitate ecuatoriale de tip terestru şi amfibiu cu floră şi faună specifică.

Pavilionul de acvacultură – compus din 3 mari bazine betonate unde au fost cultivate specii zoo-planctonice utilizate în acvacultura din vestul Europei pentru a promova o nouă tehnologie în piscicultura românească. Biobaza de cultură zooplanctonică a fost folosită pentru creşterea unor tipuri de furaje vii (viermi, râme, insecte), pentru hrănirea sau furajarea adulţilor reproducători şi a puietului.

Pe lângă acestea mai existau încă 14 bazine cu dimensiuni mai mici folosite pentru creșterea speciilor ornamentale.

De asemenea, aici au fost crescute cu succes și reproduse specii indigene de pești rare sau amenințate cu dispariția: țigănușulUmbra krameri.

Minigradina botanică cu peste 50 specii de plante.

Satul românesc al broaştelor ţestoase – amenajat după modelul Satului francez al broaştelor ţestoase pe aproximativ 5000 de metri pătraţi ingrădiţi, compartimentat în ţarcuri de 400-500 de metri pătraţi pentru creşterea celor 2 specii de broaşte ţestoase cu tâmple roșii de Florida Trachemys scripta elegans – terestre vegetariene în toate stadiile de dezvoltare: pui, juvenili, adulţi, perechi reproducătoare.

Aici au fost întreținute și îngrijite țestoasele care nu au mai fost dorite de proprietari pentru a descuraja eliberarea lor în habitatele naturale din preajma Bucureștiului (lacuri, cursul Dâmboviței), fiind cunoscut faptul că această specie are un potențial invaziv și creează o concurență nenaturală pentru țestoasa europeană de lac Emys orbicularis.

Clubul Animal Planet – În colaborare cu postul de televiziune Animal Planet, Aquaterra a dezvoltat Clubul Animal Planet ca departament în care activităţile cu scop educaţional au fost reprezentate prin: conferinţe, organizări de brain-storming-uri, cursuri gratuite pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii, discuţii de tip ad-hoc bazate pe problemele speciilor de plante şi animale ameninţate cu dispariţia.

Biblioteca Aquaterra – În cadrul Complexului Educațional Ecologic Aquaterra studenții au putut desfășura activitățile de practică biologică și experimentele și observațiile pentru lucrările de diplomă și dizertație.

De asemenea, doctoranzi din mai multe catedre ale facultății au putut desfășura activitățile și cercetările pentru lucrările lor, având la dispoziție atât materialul biologic cât și sistemele de întreținere a animalelor de care aveau nevoie.