Acasă Conservarea biodiversitatii

Conservarea biodiversitatii

Activitatea SE Aquaterra în domeniul conservării speciilor din România

Poluarea și braconajul

La ora actuală, poluarea excesivă a râurilor şi îndeosebi braconajul fără limite, a dus la dispariţia a circa 40–45% din speciile de peşti de râu în toate ţările europene. Prin poluare, mai mult sau mai puţin sunt culeşi toţi poluanţii emişi de industrie, agricultură şi alte activităţi umane din bazinul hidrografic al unui râu.

În România se estimează că circa 50-60% din speciile de râu de peşti sunt ameninţate cu dispariţia. Din cele peste 95 de specii de pești de apă dulce din fauna României mai trăiesc 85 de specii, 10 fiind deja dispărute, iar din speciile marine, mai mult de 2/3 nu mai sunt întâlnite pe litoralul românesc.

Speciile de pești amenințate cu dispariția în România

În prezent circa 20% sunt la limita dispariţiei:

aspretele – Romanichthys valsanicola – singurul peşte care poartă numele ţării,
roşioara termală – Sardinius racovitzai,
cleanul mic – Leuciscus leuciscus,
cleanul de Maramureş – Leuciscus souffia agassizi – Telestes souffia agassizi,
fusarul – Zingel streber,
pietrarul – Zingel zingel,
şalăul vărgat – Stizostedion volgense,
văduviţa – Leuciscus iduus,
guvidul sau moaca de nămol – Benthophylloides braunneri,
sturionii – morunul, nisetrul, viza, păstruga, cega –
ţigănuşul – Umbra krameri,
zvârluga – Cobitis elongata,
moşul cu ghimpi – Pungitius platygaster, s.a.

Cum se implică Aquaterra

Acum cel mai important proiect pe care îl dezvoltăm este Staţiunea de Cercetare pentru Conservarea Biodiversităţii şi Dezvoltarea Zonei Montane, din Frasin-Suceava.

Prioritatea noastră este să dezvoltăm o bază cu stocuri de reproducători din speciile amenințate cu dispariția din care vom face an de an repopulări în viitor în apele din România și să avem o rezervă națională de pești pentru situația în care există pericolul dispariţiei speciilor din mediul lor natural.

Proiectul a fost demarat încă din anul 2002 însă lucrările efective se derulează începând cu anul 2006. În prezent o parte din obiective sunt finalizate (ferma 1 unde sunt crescuti sturioni), o parte sunt parţial finalizate (sediile laboratoarelor şi centrului de pregătire profesională) şi urmează în cel mai scurt timp să demarăm lucrările pentru finalizarea tuturor obiectivelor.

Ne propunem ca în următorii 5 ani să punem în funcţiune totală această staţiune de cercetare şi să demarăm primele proiecte concrete de populare a râurilor Bistriţa şi Moldova împreună cu autorităţile locale responsabile cu monitorizarea speciilor de peşti.

Creșterea nivelului de conștientizare ecologică prin educare

Pe lângă acțiunile concrete de conservare și repopulare, Societatea Ecologică Aquaterra desfșoară activități de creștere a gradului de conștientizare ecologică și de educație ecologică. Aquaterra cultivă dragostea pentru natură prin excursiile pe care le realizează și prin îndrumarea vizitatorilor în acvariile, serele și terariile acesteia. Astfel, prin activitățile noastre, noi încurajăm și promovăm hobby-urile legate de natură, cum ar fi: acvaristica şi teraristica, creşterea plantelor decorative, a păsărilor cântătoare şi de decor, fotografierea plantelor şi animalelor ca să fie practicate pe scară largă, iar oamenii să se apropie și să iubească natura. Se depun eforturi intense pentru atragerea marelui public, în special a copiilor şi tinerilor, în abordarea cu respect şi pasiune a problemelor mediului.

Pasiunea domnului profesor Nicolae Crăciun pentru natură a început încă de când era mic

Încă de mic copil domnul profesor Nicolae Crăciun fost convins că este nevoie de naturalişti adevăraţi, care să salveze speciile, nu doar să vorbească că ar trebui salvate. Mereu și-a pus întrebarea: Cine să o facă? Automat îi venea în minte primul răspuns moral: În primul rând, eu!

În copilărie a avut un bun exemplu, pe bunicul său, care îi povestea din amintirile sale întâmplări şi contacte cu animalele sălbatice.

La vârsta de 5 ani a mers cu bunicii şi părinţii în codrul secular Slătioara. Atunci a văzut pentru prima dată o pădure virgină, dar şi respectul comunităţilor locale de atunci pentru această rezervaţie. Apoi, mereu îi spunea bunicului să împrejmuiască o pădurice de vreo 2 ha din spatele casei şi să o facă rezervaţie, lucru care s-a şi întâmplat în anul 1974.

A pune în practică un nou mod de a gândi…

Nicu Crăciun, așa cum îl alintăm noi, a devenit profesor la Facultatea de Biologie a Universității din București, acolo unde și-a dorit de mic să ajungă și să schimbe mentalitatea studenților naturaliști, ecologi, biologi, biochimiști, geografi și geologi.

A fost nemulțumit de modul scolastic și nerealist în care se făcea educația profesională, mai ales cea cu privire la protejarea și conservarea speciilor și a habitatelor acestora precum și la aplicațiile ecologiei în domeniul tehnic.

A realizat un alt mod de aprofundare a cercetării ștințifice și de formare a tinerilor specialiști. Domnia sa consideră că este imoral să teoretizăm la nivel universitar situația unor specii de plante și animale amenințate sau aflate chiar în pragul dispariției și să nu facem nimic decât să arătăm cu degetul vinovații din trecut sau din prezent.

Nicu a antrenat de-a lungul anilor serii de studenți, unii dintre ei transformându-se în specialiști lucizi și realiști care duc mai departe flăcara salvării speciilor periclitate.

Un drum de 23 de ani

În anul 1992 Nicu a iniţiat şi a fondat împreună cu câţiva colegi ONG-ul Aquaterra, specializată în conservarea şi cercetarea biodiversităţii, managementul ariilor protejate, conservarea şi salvarea speciilor de plante şi animale din biodiversitatea României.

Apoi, an de an a dezvoltat biobaza Aquaterra, a căutat mereu sponsori, a construit 600 de acvarii, 2 fluvarii şi acum echipa Aquaterra construiește staţiunea de cercetări şi reconstrucţie ecologică a râurilor.

Am încercat cu resurse modeste, sponsorizări și prin proiecte de cercetare să realizăm expediții pe toate râurile, bălțile, lacurile, fluviul Dunărea, în Delta Dunării și în zona costieră a Mării Negre pentru a evalua zonele de refugiu ale unor specii rare de pești și pentru a identifica habitatele cele mai potrivite în care acestea supraviețuiesc în ultimele lor efective.

Salvarea aspretelui – Romanichthys valsanicola

Timp de 20 de ani, împreună cu academicianul Petru Bănărescu, membrii echipei Aquaterra au reușit an de an, cu resurse proprii, să facă tot posibilul pentru salvarea aspretelui – Romanichthys valsanicola, poate cel mai important proiect al nostru. În acești ani au fost perioade (1994-1996; 1998-2000) în care specia a fost foarte aproape de dispariție. Prin munca noastră complexă (expediții de evaluare lunară a efectivelor, cercetări de telemetrie, activități de publicare a rezultatelor științifice, memorii depuse la autorități pentru stoparea tăierii pădurilor, la administratorii regiilor de apă, pentru mărirea debitului de apă, respectiv pentru respectarea debitelor de servitute ale râului Vâlsan, activități de formare a clubului de copii, a rangerilor și a ocrotitorilor locali, formarea rețelei locale de conservare etc.), am reușit astfel creșterea efectivelor numerice ale acestei specii ameninţate.

Contribuiție la realizarea legislaţiei de pescuit şi acvacultură

În calitate de consilier al Ministrului Agriculturii în perioada 2005-2008 domnul profesor Nicolae Crăciun a contribuit la realizarea legislaţiei de pescuit şi acvacultură, ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ianuarie 1996 şi Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, de conservare şi protecţie a sturionilor şi organizarea planului regional de conservare în bazinul Dunării cu participarea ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării.

A participat de asemenea la Raportul de misiune privind Pescuitul în România – 31 ianuarie – 4 februarie 2006 (Patrick Williot – Franţa – Cemagref – MA – EPBx) – Proiect de Înfrăţire RO 2004 IB AG 05 – elaborarea Planului Naţional Strategic pentru Pescuit.

Cu siguranţă şi tu poţi contribui la salvarea speciilor pe cale de dispariţie, acum în ultimul ceas!

Te aşteptăm să te alături nouă!