Acasă Despre noi

Despre noi

Societatea Ecologică Aquaterra

Educația ecologică prin hobby

Acvaristica şi teraristica, creşterea plantelor decorative, a păsărilor cântătoare şi de decor, fotografierea plantelor şi animalelor care sunt practicate în general de oamenii care iubesc natura sunt foarte eficiente pentru atragerea marelui public, în special a copiilor şi tinerilor, în abordarea cu respect şi pasiune a problemelor mediului. Aquaterra promovează aceste hobby-uri cultivând dragostea pentru natură prin excursiile pe care le realizează și îndrumarea vizitatorilor în acvariile, serele și terariile acesteia.

Poluarea și braconajul

La ora actuală, poluarea excesivă a râurilor şi îndeosebi braconajul fără limite, a dus la dispariţia a circa 40–45% din speciile de peşti de râu în toate ţările europene. Prin poluare, mai mult sau mai puţin sunt culeşi toţi poluanţii emişi de industrie, agricultură şi alte activităţi umane din bazinul hidrografic al unui râu.

În România se estimează că circa 50-60% din speciile de râu de peşti sunt ameninţate cu dispariţia. Din cele peste 95 de specii de pești de apă dulce din fauna României mai trăiesc 85 de specii, 10 fiind deja dispărute, iar din speciile marine, mai mult de 2/3 nu mai sunt întâlnite pe litoralul românesc.

Speciile de pești amenințate cu dispariția în România

În prezent circa 20% sunt la limita dispariţiei:

aspretele – Romanichthys valsanicola – singurul peşte care poartă numele ţării,
roşioara termală – Sardinius racovitzai,
cleanul mic – Leuciscus leuciscus,
cleanul de Maramureş – Leuciscus souffia agassizi – Telestes souffia agassizi,
fusarul – Zingel streber,
pietrarul – Zingel zingel,
şalăul vărgat – Stizostedion volgense,
văduviţa – Leuciscus iduus,
guvidul sau moaca de nămol – Benthophylloides braunneri,
sturionii – morunul, nisetrul, viza, păstruga, cega –
ţigănuşul – Umbra krameri,
zvârluga – Cobitis elongata,
moşul cu ghimpi – Pungitius platygaster, s.a.

Cum se implică Aquaterra

Acum cel mai important proiect pe care îl dezvoltăm este Staţiunea de Cercetare pentru Conservarea Biodiversităţii şi Dezvoltarea Zonei Montane, din Frasin-Suceava.

Prioritatea noastră este să dezvoltăm o bază cu stocuri de reproducători din speciile amenințate cu dispaiția din care vom face an de an repopulări în viitor în apele din România și să avem o rezervă națională de pești pentru situația în care există pericolul dispariţiei speciilor din mediul lor natural.

Proiectul a fost demarat încă din anul 2002 însă lucrările efective se derulează începând cu anul 2006. În prezent o parte din obiective sunt finalizate (ferma 1 unde sunt crescuti sturioni), o parte sunt parţial finalizate (sediile laboratoarelor şi centrului de pregătire profesională) şi urmează în cel mai scurt timp să demarăm lucrările pentru finalizarea tuturor obiectivelor.

Ne propunem ca în următorii 5 ani să punem în funcţiune totală această staţiune de cercetare şi să demarăm primele proiecte concrete de populare a râurilor Bistriţa şi Moldova împreună cu autorităţile locale responsabile cu monitorizarea speciilor de peşti.

Pasiunea domnului profesor Nicolae Crăciun pentru natură a început încă de când era mic

Încă de mic copil domnul profesor Nicolae Crăciun fost convins că este nevoie de naturalişti adevăraţi, care să salveze speciile, nu doar să vorbească că ar trebui salvate. Mereu și-a pus întrebarea: Cine să o facă? Automat îi venea în minte primul răspuns moral: În primul rând, eu!

În copilărie a avut un bun exemplu, pe bunicul său, care îi povestea din amintirile sale întâmplări şi contacte cu animalele sălbatice.

La vârsta de 5 ani a mers cu bunicii şi părinţii în codrul secular Slătioara. Atunci a văzut pentru prima dată o pădure virgină, dar şi respectul comunităţilor locale de atunci pentru această rezervaţie. Apoi, mereu îi spunea bunicului să împrejmuiască o pădurice de vreo 2 ha din spatele casei şi să o facă rezervaţie, lucru care s-a şi întâmplat în anul 1974.

A pune în practică un nou mod de a gândi…

Nicu Crăciun, așa cum îl alintăm noi, a devenit profesor la Facultatea de Biologie a Universității din București, acolo unde și-a dorit de mic să ajungă și să schimbe mentalitatea studenților naturaliști, ecologi, biologi, biochimiști, geografi și geologi.

A fost nemulțumit de modul scolastic și nerealist în care se făcea educația profesională, mai ales cea cu privire la protejarea și conservarea speciilor și a habitatelor acestora precum și la aplicațiile ecologiei în domeniul tehnic.

A realizat un alt mod de aprofundare a cercetării ștințifice și de formare a tinerilor specialiști. Domnia sa consideră că este imoral să teoretizăm la nivel universitar situația unor specii de plante și animale amenințate sau aflate chiar în pragul dispariției și să nu facem nimic decât să arătăm cu degetul vinovații din trecut sau din prezent.

Nicu a antrenat de-a lungul anilor serii de studenți, unii dintre ei transformându-se în specialiști lucizi și realiști care duc mai departe flăcara salvării speciilor periclitate.