Acasă Ecologie Lotusul indian și impactul său invaziv

Lotusul indian și impactul său invaziv

617
0
DISTRIBUIȚI

Lotusul sacru, sau lotusul indian (Nelumbo nucifera) este o specie de nufăr tropical originar din India și Asia de Sud – Est și nordul Australiei.
Plată perenă, face parte din familia Nelumbonaceae, spre deosebire de speciile autohtone de nuferi care aparțin familiei Nymphaeaceae. Cele două familii nu au legături taxonomice între ele fiind vorba în acest caz de o evoluție convergentă.
În locurile de origine specia este cultivată de peste 3000 de ani fiind folosită ca sursă de hrană, medicamente și având și un rol în activitățile culturale și religioase.
De altfel recordul pentru cele mai vechi semințe viabile (1300 ani) este deținut de această specie. Secretul acestui record este învelișul semințelor,. Acesta este extrem de rezistent și protejează semințele de contacul cu apa sau aerul. De asemenea semințele conțin o colecție unică de enzime de reparație cum este L – izoaspartil metiltransferaza care asigură semințelor rezistența la atacul ciupercilor și le permite să supraviețuiască la temperaturi extreme. De altfel planta este cunoscută ca având efecte anti-îmbătrânire, prin enzimele care repară distrugerile moleculare determinate de vârstă.
Lotusul indian este considerat o specie sacră atât de către hinduși cât și de către budiști. Hindușii o asociază cu Vishnu și Lakshmi, portetrizați în iconografie ca lotuși indieni. De altfel multe zeități asiatice sunt prezentate ca șezând pe frunze de lotus. În simbolismul budist lotusul reprezintă puritatea corpului, minții și vorbirii, care plutește peste apele mocirloase ale dorințelor și poftelor.

Lakshmi stând pe un lotus sacru

Lotusul este o plantă valoroasă și apreciată, dar care are un impact invaziv puternic.
În Europa specia a pătruns prin Iran si nordul Mării Caspice ca plantă ornamentală care a evadat în mediul natural.

Lotusul indian sufocă practic speciile autohtone concurente prin dezvoltarea sa luxuriantă

În România specia este prezentă cu precădere în lacul Snagov și în bazinele termale din zona Băilor Felix, Oradea.
Lotusul indian fiind mult mai mare și cu o creștere susținută sufocă practic speciile autohtone de nufăr: nufărul alb (Nymphaea lotus), galben (Luphar lutea). În lacul Snagov extinderea sa a fost fulminantă după ce cei de la ”Apele Române” au încetat să mai execute operațiuni anuale de limitare a extinderii acestei specii.
Deși frumoasă și foarte decorativă locul ei rămâne în bazinele ornamentale și nu în ariile protejate, unde nu are ce să caute.

Nufărul alb supraviețuiește în zonele unde lotusul indian nu a pătruns încă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here