Acasă Nicolae Craciun

Nicolae Craciun

Societatea Ecologică Aquaterra

Nicolae Craciun

Președinte

“Implică-te și tu și vino alături de noi în echipa salvatorilor de pești rari pentru că dacă astazi nu reușim, mâine va fi prea târziu!

Acest lucru înseamnă adevărata reconstrucție ecologică a apelor noastre.

Sunt profesor la Facultatea de Biologie a Universității din București, acolo unde mi-am dorit de mic să ajung și să schimb mentalitatea studenților naturaliști, ecologi, biologi, biochimiști, geografi și geologi.

Am fost nemulțumit de modul scolastic și nerealist în care se făcea educația profesională, mai ales cea cu privire la protejarea și conservarea speciilor și a habitatelor acestora precum și la aplicațiile ecologiei în domeniul tehnic.

Am realizat un alt mod de aprofundare a cercetării ștințifice și de formare a tinerilor specialiști.

Consider că este imoral să teoretizăm la nivel universitar situația unor specii de plante și animale amenințate sau aflate chiar în pragul dispariției și să nu facem nimic decât să arătăm cu degetul vinovații din trecut sau din prezent.

Am încercat cu resurse modeste, sponsorizări și mici proiecte de cercetare să realizăm expediții pe toate râurile, bălțile, lacurile, fluviul Dunărea, în Delta Dunării și în zona costieră a Mării Negre pentru a evalua zonele de refugiu ale unor specii rare de pești și pentru a identifica habitatele cele mai potrivite în care acestea supraviețuiesc în ultimele lor efective.

Mereu am antrenat serii întregi de studenți, unii dintre ei transformandu-se în specialiști lucizi și realiști care duc mai departe flăcara salvării speciilor periclitate.

De 24 de ani, împreuna cu academicianul Petru Bănărescu, toți membri echipei Aquaterra au reușit an de an, cu resurse proprii, să facă tot posibilul pentru salvarea aspretelui – Romanichthys valsanicola.

În acești 24 de ani au fost perioade (1994-1996; 1998-2000) în care specia a fost foarte aproape de dispariție.

Prin munca noastră complexă (expediții de evaluare lunară a efectivelor, cercetări de telemetrie, activități de publicare a rezultatelor științifice, memorii depuse la autorități pentru stoparea taierii pădurilor, la CN Apele Române, Hidroelectrica, pentru mărirea debitului de apă, respectiv pentru respectarea debitelor de servitute ale râului Vâlsan, activități epuizante de formare a clubului de copii, a rangerilor și a ocrotitorilor locali, formarea rețelei locale de conservare etc.

S-a reușit astfel favorizarea creșterii efectivelor numerice ale acestei specii.

Deși pare simplu, atunci când vrei să salvezi o specie trebuie să te ocupi constant și în permanență de acest obiectiv zi și noapte, acest lucru necesitând o echipă capabilă de a realiza schimburi de pază și de monitorizare.

Acum cel mai important proiect pe care îl dezvoltăm este Staţiunea de Cercetare pentru Conservarea Biodiversităţii şi Dezvoltarea Zonei Montane, din Frasin-Suceava.

Prioritatea noastră este să dezvoltăm o bază cu stocuri de reproducători din speciile amenințate cu dispariția din care vom face an de an repopulări în viitor în apele din România și să avem o rezervă națională de pești pentru situația în care există pericolul dispariţiei speciilor din mediul lor natural.

Proiectul a fost demarat încă din anul 2002 însă lucrările efective se derulează începând cu anul 2006. În prezent o parte din obiective sunt finalizate (ferma 1 unde sunt crescuti sturioni), o parte sunt parţial finalizate (sediile laboratoarelor şi centrului de pregătire profesională) şi urmează în cel mai scurt timp să demarăm lucrările pentru finalizarea tuturor obiectivelor.

Ne propunem ca în următorii 5 ani să punem în funcţiune totală această staţiune de cercetare şi să demarăm primele proiecte concrete de populare a râurilor Bistriţa şi Moldova împreună cu autorităţile locale responsabile cu monitorizarea speciilor de peşti.

În calitate de consilier in cadrul ministerului agriculturii in perioada 2005-2008 am contribuit la realizarea legislaţiei de pescuit şi acvacultură, ordinul comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR), din ianuarie 1996 şi Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, de conservare şi protecţie a sturionilor şi organizarea planului regional de conservare în bazinul Dunării cu participarea ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării.

Am participat de asemenea la Raportul de misiune privind Pescuitul în România în perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2006 (Patrick Williot – Franţa – Cemagref – MA – EPBx) – Proiect de Înfrăţire RO 2004 IB AG 05 – elaborarea Planului Naţional Strategic pentru Pescuit.”