Acasă Uncategorized @ro Reabilitarea ciorilor de semănătură

Reabilitarea ciorilor de semănătură

176
0
DISTRIBUIȚI

În fiecare primăvară, în luna mai și mai târziu, la începutul verii primesc mesaje de la iubitori de animale referitoare la ciori de semănătură găsite pe sol, în coloniile lor, care nu zboară și par dezorientate. Odată am avut inițiativa de a reabilita câțiva juvenili din această specie, în spațiul privat al unei persoane, locuitoare la casă cu curte. Eram doctorand la Facultatea de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și căutam o formulă de a „coabita” amical cu ciorile de semănătură, pentru a le observa comportamentul în cele mai mici detalii. Nu mică mi-a fost surpriza să constat că mediul de viață, cât mai apropiat de cel natural, le-a fost benefic evoluției ulterioare. La un moment dat a venit un exemplar din natură, să li se alăture. Totuși, prin comparație cu situația ideală, a creșterii în sălbăticie, în cadrul experimentului meu au apărut niște aspecte puțin diferite. De exemplu, zborul elegant pe care îl are pasărea în condiții de libertate, la mine în cadrul experimentului nu s-a putut pune în evidență, pentru că exemplarele circulau la joasă înălțime, în împrejurimile amplasamentului de creștere. Pentru a obține și efectul zborului înalt, pe care-l poate genera creșterea în pădure, am adus un an mai târziu un juvenil la Ciric. Activitatea de zbor obișnuită pentru această specie se desfășoară deasupra coronamentului arborilor, or exemplarul în cauză se folosea exact de acest tip de deplasare, revenind, periodic, la sol ca să preia hrana adusă de mine.
Interesul pentru studiul acestor viețuitoare a continuat mult timp după experimentele mai sus menționate și este încă prezent, deși zona mea de căutări pe plan profesional nu mai este de mult cercetarea.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTriturus cristatus – Tritonul cu creastă
Articolul următorVrabia de casă și cuibul ei
Pregătire în domeniul științelor naturii, cunoscător a două limbi străine, engleză și franceză, competențe de editare text și imagini, fotograf și sportiv amator, cititor pasionat, interesat de protecția mediului și de tehnicile moderne în agricultură. Posed permis de conducere cat. B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here