Acasă Ecologie Rezultatele sondajului „Bucharest Aquarium”

Rezultatele sondajului „Bucharest Aquarium”

565
0
DISTRIBUIȚI

 

Acestea sunt rezultatele preliminare ale sondajului realizat online cu scop exploratoriu, vizând oportunitatea realizării unui proiect de acvariu de mari dimensiuni în București. Datele nu trebuie considerate ca fiind reprezentative la nivel național/local, însă rezultatele pot fi considerate ca reprezentând un trend autentic la nivelul populației din capitală.

imageSe pare că majoritatea respondenților consideră că Bucureștiul are mai puține atracții turistice decât alte capitale europene. Deși este considerat al treilea cel mai ieftin oraș al Europei (www.priceoftravel.com), Bucureștiul nu reușește să atragă un număr de turiști comparabil cu al altor capitale din cauza atracțiilor turistice prea puțin promovate. În 2015, o pondere mare (60%) aveau turiștii care călătoreau în București pentru afaceri sau evenimente, mai puțin pentru city break-uri sau sejururi. 

imageimagePuțin peste jumătate dintre respondenți consideră că existența unui acvariu public ar fi benefică pentru București, iar motivele sunt diverse. Un astfel de obiectiv poate avea rol în crearea de noi locuri de muncă, susținerea turismului și răspândirea educației ecologice în rândul populației.imageimageimageEste clar că acvariile publice sunt obiective căutate de turiști. Aproximativ 96% dintre cei care au răspuns sondajului au vizitat un complex expozițional cu acvarii, fie în România, fie în străinătate. Dintre cei care au vizitat acvarii publice până acum, 92,6% ar dori să le revadă, iar 95% dintre cei care nu au vizitat niciodată un astfel de obiectiv ar dori să o facă în viitor.

imageRespondenții par să fie rezervați când vine vorba de ținerea delfinilor în captivitate, probabil și datorită impactului pe care l-a avut protestul ilegal al celor de la Vegan Strike Group, când trei militanți pentru drepturile animalelor au sărit în bazinul Delfinariului din Constanța în timpul reprezentației din 26 august 2017. Vreau să subliniez faptul că delfinariile nu sunt spații de tortură pentru animale. Delfinilor li se oferă toate condițiile și nu sunt stresați, iar asta se reflectă în modul în care se comportă. În plus, orice animal născut în captivitate care este eliberat are șanse minime de supraviețuire. Pe de altă parte, pe pancartele protestatarilor exista mesajul: „Marea este casa delfinilor”, însă uităm faptul că în acest an 84 de delfini au eșuat pe plajele României, iar acest fenomen se întâmplă de câțiva ani, recordul negativ fiind înregistrat în 2012: peste 100 de cazuri de delfini eșuați. Specialiștii dau vina pe pescarii care nu vor să-și monteze dispozitive de alungare a delfinilor, astfel că aceștia mor înecați în plasele de pescuit din cauză că nu mai pot ajunge la suprafață să respire. O altă problemă este și legea prea permisivă: delfinii sunt considerați captură accidentală, astfel că pescarilor nu li se pot aplica amenzi. 

image78,9 % dintre respondenți consideră că un astfel de proiect ar trebui implementat de către Primăria Capitalei în parteneriat cu un investitor, având în vedere probabil amploarea și costul construcției, dar și păstrarea transparenței cheltuirii banilor.

imageimageimageimage60,2 % dintre cei care ar vizita Acvariul Public București ar face-o anual sau mai des, iar la un preț al biletului între 20 și 30 de lei, această atracție turistică ar putea deveni un generator de venituri pentru Primăria Capitalei și totodată o formă de a atrage fonduri europene. Simultan, sectorul privat este susținut prin facilitățile considerate necesare în jurul unui astfel de obiectiv: restaurante, cafenele, spații comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here