Acasă Ecologie Triturus cristatus – Tritonul cu creastă

Triturus cristatus – Tritonul cu creastă

471
0
DISTRIBUIȚI


Tritonul cu creastă este cea mai mare specie de triton întâlnită în România, dimensiunile masculului sunt de 13-14 cm, femela este mai mare atingând 18 cm lungime.
Pielea este de culoare neagră sau maro închisă cu aspect verucos, iar partea inferioară este intens colorată in galben sau portocaliu. Masculii au o colorație mai vivida decât femelele, și se pot identifica mai ușor datorită crestei dorsale înalte, care apare in doar in timpul reproducerii.

Este un amfibian extrem de lacom, consumând artropode, melci, râme, mormoloci și chiar alți tritoni mai mici. Are numeroși dușmani: păsări de apă, broaște țestoase și șerpi.
Tritonul cu creastă este o specie vulnerabilă, afectată de distrugerea și degradarea habitatelor prin captări și desecări. În țara noastra este larg răspândit, la altitudini cuprinse între 100-1200 m, lipsind doar din Dobrogea și livada Dunării unde este înlocuit de Triturus dobrogicus. Durata media de viața este de 15 ani în sălbăticie, iar in captivitate poate ajunge chiar și la 30 de ani in cazuri rare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here