Acasă Uncategorized @ro Vrabia de casă și cuibul ei

Vrabia de casă și cuibul ei

195
0
DISTRIBUIȚI

În izolația termică a camerei mele își duc viața, de un timp, vrăbiile de casă. Pe mascul îl văd mai tot timpul urcat pe câte-o creangă cum ciripește și se mișcă în toate pozițiile. Nici pătura pe care o scutur eu peste fereastră nu pare să-i taie din elan; trece mai încolo și se pune pe cântat, obișnuit fiind cu prezența mea. Pleacă și revine, vestind timpul bun, după câte o ploaie, când a stat ud și încremenit, să se scurgă apa de pe pene, la adăpostul frunzelor. De la fereastă îi văd flancurile roșcate lucitoare în bătaia soarlui. Mai sunt vrăbii în vecinătate dar aici el și perechea lui își au teritoriul, marcat prin vocalizări, când mai ascuțite, la trecerea unui răpitor de zi, când mai răgușite, dacă întâlnesc o gaiță, o stăncuță sau o pisică.
Dintre toate comportamentele surprinse la vrabia de casă, construirea cuibului mi-a atras atenția în mod special, pentru că se întâmplă chiar în auzul meu, când scobește în panoul de polistiren, precum ciocănitoarea în lemnul arborelui. La vremea când au pui, vrăbiile cară la cuib insecte, apoi, când ies puii la zbor, fac ocolul tufișurilor și copacilor, într-o gălăgie neîntreruptă. Așa arată un început de mai, cu vrăbii la geam….

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentReabilitarea ciorilor de semănătură
Articolul următorAmintiri de neuitat cu o cinteză
Pregătire în domeniul științelor naturii, cunoscător a două limbi străine, engleză și franceză, competențe de editare text și imagini, fotograf și sportiv amator, cititor pasionat, interesat de protecția mediului și de tehnicile moderne în agricultură. Posed permis de conducere cat. B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here